Strålsäkerhetsmyndigheten går l´Oreals ärenden

Inom marknadsföring finns det en kategori, eller snarare avart, som kallas ”black marketing”. Den kallas så för att den går ut på att svärta ner en produkt, person eller företeelse istället för att som normalt – som alla TV-tittare vet – framställa en produkt (överdrivet) positivt. Kort sagt snacka skit om konkurrenten.

Men eftersom det är fult att göra det öppet, använder man sig ofta av andra budbärare. Ett av de mest framgångsrika exemplen på black marketing är l ´Oreals marknadsföring av solfobin. (Sammanfattas i två dokument här IARCs Ordf köpt av kosmetikindustin och här IARCs ordf_2.)

Bakgrunden är följande: Under senare år har det kommit allt mer forskning som visar att solen är nyttig för oss (det finns för övrigt ingen skillnad på ”äkta” och ”falskt” solljus), eftersom solen är vår viktigaste källa till D-vitamin, vilket i sin tur skyddar mot cancer, benskörhet, influensa, you name it. Vi ska ha sol på oss, så enkelt är det. Tanken att vi är konstruerade för att leva utomhus kan verka radikal, men stå ut med mig några rader till.

Men vad gör man då, om forskningen visar att sol är nyttigt och man som l´Oreal är världens största och rikaste tillverkare av solkrämer och brun utan sol? Solklart, man köper en egen forskare. I det här fallet professor Adele Green från Australien, och låter hennes team skriva en forskningsrapport som noggrant undviker solens hälsoeffekter och överdriver hälsofarorna. Dessutom bygger vi på med lite ”solråd” av typen ”använd solkräm”.

Får vi riktig jackpot kan vi dessutom få WHO att acceptera råden som sina, och naiva svenska myndigheter att upprepa dem som lydiga papegojor. Och sedan stänger kommunerna sina solarier, skolgårdarna ligger öde när solen skiner och alla gömmer sig i skuggan.

Detta är precis vad som hänt: De livsfarliga solkrämer som skildras i Uppdrag Granskning idag marknadsförs i praktiken aktivt av Strålsäkerhetsmyndigheten, och de hälsobringande effekterna av sol, ute eller i solarium, förtigs helt.

Jag vet inte vad du tycker, men jag blir en smula mörkrädd.

PS: Till dig som inte är övertygad, läs korta solfakta. Vill du ha en mer utförlig argumentation, källhänvisningar och belagda citat från forskare (som inte är köpta, då alltså)? Läs  ultra forskning om solning 091025. Annars kan du alltid läsa mina artiklar på Newsmill; Solkrämerna ligger bakom hudcancern och Strålsäkerhetsmyndigheten riskerar tusentals svenskars liv. DS.

Uppdrag Granskning 1, Aftonbladet,