Förr fick du bly i brödet – Solina april och mars.

Synen på tillsatser har absolut förändrats.

Av olika skäl har bloggen varit lite seg på senare tid. Men till helgen bjuder jag på lite kul och inspirerande läsning om mat.

Till exempel: Tillsatser är inget nytt påfund, konsumenten vill ha färre e-nummer, nya sätt att minska antalet e-nummer och behålla hållbarheten, det viktigaste från Mattrender 2016, nordisk diet är bra för äldre och muséet där du äter upp utställningen.

Alla artiklar hittar du här, länkar till enskilda artiklar nedan.

Mad_scientist.svg
”And then I will RULE the Earth with an iron fist! Muahaha!”

I mars hade vi temat kemin som hjälte och bov.

I debatten om dagens mat har kemin placerats fast i skurkrollen. Men är det verkligen rimligt? I detta nyhetsbrev tittar vi närmare på kemi och mat ur några olika perspektiv. Från e-nummerjakt till de livsnödvändiga kemikalierna – mineraler och vitaminer.

 

Vinegar-tasters
Vinäger har funkat i 7 000 år, så varför inte?

S-Guard – clean label med lång hållbarhet.

Clean label är en utmaning för livsmedelsindustrin. Allt fler konsumenter vill minska antalet e-nummer. Mikael Brymell, account manager på Solina, berättar om en ny, vinägerbaserad lösning.

Electron_shell_082_lead
Nej, det var inte bättre förr.

Tillsatser är inget nytt påfund.

Många konsumenter är rädda för kemikalier i maten. Samtidigt har tillsatser har använts mycket länge. Salt har använts för att öka hållbarheten i tusentals år. Bagare använde bly för att ge limporna lyster. Läs mer om tillsatser.

68238180

Clean(er) label – när konsumenten själv får välja.

37 % av konsumenterna avstår helst från varor med många e-nummer. 90 % har gjort det någon gång. Samtidigt är européer sämst i världen på att läsa etiketter. Hur hänger det ihop, egentligen?

minerals-1068234_960_720
Välkommen till bords.

God kemi – vitaminer och mineraler.

Mat är till stor del är kemi. Att du behöver järn vet du säkert, men visste du att även fosfor är nödvändigt? Vi tittar närmare på ditt behov av spårämnen och mineraler.

Pi-priset_2010_16
Någon som verkligen vet vad han skriver om.

Kemi på ont och gott – Ulf Ellervik

Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Ulf är engagerad kunskapsspridare inom kemi; har synts som gäst i ”Skavlan” och hörts som sommarpratare i radio. Läs om hans bok ”Njutning”.

Eel_temaki_zushi_by_The_Wong_Family_Pictures
”Jodå, ungar det är precis som våra vanliga fredagstacos. Fast japanskt. Och med ål. Så – precis som vanligt.”

April – trender och mattävlingar.

Den här gången tittar vi närmare på hur stjärnkockar arbetar för att vinna en mattävling. Och då är det ju bra att ha koll på framtidens trender. Vill du inte laga själv, tar vi med dig på ett besök till New Yorks första ätbara museum. Och berättar varför traditionell nordisk mat är rena hälsokosten.

 

highres_520
Lektion 1: Lita på din äggvita.

Att tävla i mat – mästerkocken berättar.

Att tävlingar i mat blivit allt mer aktuella hänger ihop med den resa kockyrket gjort de senaste decennierna – från anonym köksarbetare till mediestjärna. Någon som vet hur det är att tävla i mat är Tomas Gustafsson, vinnare av Årets Kock 2008 och lagkapten i Skåne Kulinar som tävlar om OS-guld i höst. Läs mer!

603286159_93311b3d5f_b
Häromkring äter du riktigt gott. Skåne är nionde viktigaste platsen att besöka under 2016 enligt New York Times – tack vare maten. Och allra bäst är den på landet.

Det viktigaste från Mattrender 2016.

Den 8 mars var det dags för LivsmedelsFöreningens seminarium Mattrender 2016. Susanne Rask från Solina var såklart på plats och berättar om sina reflektioner kring de intressantaste punkterna.

LA2_Milda_pepparkakshus_2009_framsida
Nej, inte riktigt så. Men ändå.

Museum där du äter upp utställningen.

Museum of Food and Drink (MOFAD) är New Yorks första matmuseum med ätbara utställningar. Syftet är att på ett lustfyllt sätt visa hur kul det är med mat. MOFAD ska även fungera som ett forsknings- och utvecklingscentrum för framtidens mat.

Golden_Ingo
Jodå, det var köttbullarna som var hemligheten.

Nordisk diet bättre för äldre.

Att medelhavsdieten är bra för äldre, är något som ofta uppmärksammats. Men nu visar det sig att även den nordiska dieten är riktigt bra för den som vill bli en pigg pensionär.

Copywriter är undertecknad, den slicka formen sätts av Jonas Berg och den galanta projektledningen genomförs av Lisbeth Christensson (som jag ska föreläsa tillsammans med på nästa seminarium på Nordic Taste & Flavour Centre).

 

Annonser